Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  EURES  >  EURES za tražitelje zaposlenja
Zadnja izmjena: 16.10.2018.

EURES za tražitelje zaposlenja

 


Načelo Europske unije o slobodnom kretanju radnika podrazumijeva mogućnost zapošljavanja bez obveze ishođenja radne dozvole u bilo kojoj zemlji Europske unije, kao i Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu te Švicarskoj. Postoji mogućnost da se primjena ovog načela privremeno odgodi do maksimalno sedam godina. Po završetku razdoblja koje je trajalo do 30.6.2018., ovu je mogućnost zadržala Republika Austrija (Informacije o režimu koji vrijedi za hrvatske građane; Prijelazna pravila za radnike iz Republike Hrvatske).

U ostalim državama članicama Europske unije hrvatski građani imaju slobodan pristup tržištu rada, bez potrebe ishođenja radne dozvole – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Državljani Europske unije mogu nastaviti živjeti u Ujedinjenoj Kraljevini i nakon Brexita ako do 30. lipnja 2021. apliciraju za dobivanje uređenog statusa tzv. settled status. Službene informacije dostupne su ovdje.  

Među članicama Europskog gospodarskog prostora, otvorena su tržišta rada Norveške i Islanda, dok je Lihtenštajn zadržao režim radnih dozvola.
  
Dana 16.12.2016. švicarska Vlada okončala je postupak ratifikacije Protokola III kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije od 1.1.2017. godine proširuje na hrvatske državljane. Švicarska će koristiti prijelazne odredbe, odnosno ograničenja u pogledu slobode kretanja radnika. Detaljnije informacije dostupne su na stranicama Ureda za migracije i u sljedećim dokumentima: njemački jezikengleski jezik
 
Na EURES portalu  uz pomoć alata za pretraživanje, kao i mreže od preko 900 EURES savjetnika koji su Vam spremni pomoći, mogu se pronaći relevantne informacije o mobilnosti radnika, informacije o trenutno otvorenim radnim mjestima u 32 europske zemlje, registrirati besplatni korisnički račun te kreirati vlastiti životopis koji će biti vidljiv svim EURES registriranim poslodavcima i EURES savjetnicima koji poslodavcima pomažu pronaći prave kandidate. Nadalje, dio portala posvećen uvjetima rada i života može vas dobro upoznati sa trenutnim stanjem u regiji potencijalnog zapošljavanja. Informacije o životu i radu dostupne su na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, te ponekad na jeziku predmetne države.  Putem EURES portala dostupne su i informacije o mogućnostima obrazovanja na području koja pokriva EURES mreža.

► Kontaktne točke Direktive 2014/54/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o mjerama za lakše ostvarivanje prava zajamčenih radnicima u kontekstu slobode kretanja radnika
 

VIDEO: Kako koristiti EURES portal za tražitelje posla

 

The place for sharing European youth opportunities
Jedinstven pristup informacijama na unutarnjem tržištu EU - upoznajte se s Vašim pravima i mogućnostima!
Podnošenje prijava inspektoratu rada
Hrvatska u EU – vaše mogućnosti