Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  EURES  >  EURES za poslodavce
Zadnja izmjena: 16.10.2018.

EURES za poslodavce

 

 

Sloboda kretanja radnika u Europskoj uniji otvara nove mogućnosti za pronalazak radnika s odgovarajućim znanjima i vještinama. Europska mreža EURES pružit će Vam pomoć u uklanjanju prepreka mobilnosti i zapošljavanja radnika iz drugih članica EU/EGP-a.

U javnim službama za zapošljavanje država članica Europske unije, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu te Švicarskoj, EURES savjetnici su, na zahtjev poslodavaca , u mogućnosti pružiti usluge kako bi povezali radnike i poslodavce i popunili slobodna radna mjesta. 


 

Usluge koje Vam EURES Hrvatska može ponuditi su sljedeće:

 

Informiranje i savjetovanje
Objava slobodnih radnih mjesta putem EURES portala
Organizacija selekcije kandidata za zapošljavanje
Sudjelovanje na sajmovima poslova u Hrvatskoj i inozemstvu
Kako zaposliti radnike iz EU u Hrvatskoj?
Ciljani programi mobilnosti
Informacije o pružanju usluga/izaslanju radnika u druge članice EU

 

Informiranje i savjetovanje

 
Načelo Europske unije o slobodnom kretanju radnika podrazumijeva mogućnost zapošljavanja bez obveze ishođenja radne dozvole, no postoji mogućnost odgode primjene ovog načela do maksimalno sedam godina. Prije zapošljavanja građana iz država koje su zadržale režim radnih dozvola za hrvatske radnike poslodavac je dužan ishoditi radnu dozvolu izvan godišnje kvote pri nadležnoj Policijskoj upravi/postaji.

Stranim poslodavcima zainteresiranima za pokretanje poslovanja u Hrvatskoj, možemo pomoći upućivanjem na izvore informacija o mogućnostima pokretanja poslovanja, osnivanja poduzeća i financijskim poticajima za investitore u Republici Hrvatskoj. Pružit ćemo informacije o uvjetima života i rada u Hrvatskoj, te o propisima u području zapošljavanja.

 

Objava slobodnih radnih mjesta putem EURES portala

 
Sukladno Uredbi 589/2016 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. travnja 2016. (EURES uredba) potrebe za radnicima objavljene na portalu Burza rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostupne su na portalu EURES. Ako svoje potrebe za radnicima ne možete zadovoljiti na nacionalnom tržištu i želite da Vaš oglas bude prepoznatljiv korisnicima EURES portala, savjetovat ćemo Vas o opisu radnog mjesta kako bi Vaš oglas privukao kandidate odgovarajućeg profila.
 
Ako imate potrebu za radnicima s određenog tržišta rada (primjerice, kada priroda posla zahtijeva izvorne govornike jezika), zatražit ćemo pomoć pri promociji Vašeg radnog mjesta putem EURES mreže u željenoj državi.
Na zahtjev i uz podršku EURES-a iz druge države članice natječaji stranih poslodavaca mogu se objavljivati na portalu BurzaRada. Zainteresirani poslodavci iz EU obraćaju se EURES savjetnicima u matičnim državama.

 

Organizacija selekcije kandidata za zapošljavanje

 
U dogovoru s Vama organizirat ćemo selekciju kandidata iz inozemstva u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i osigurati dovoljno vremena za razgovore s kandidatima kako biste pronašli odgovarajućeg radnika. Kada je to potrebno i moguće, pružit ćemo potporu pri organizaciji razgovora s kandidatima u njihovoj matičnoj zemlji.

 

Sudjelovanje u sajmovima poslova u Hrvatskoj i inozemstvu

 
Ukoliko ste zainteresirani, pozvat ćemo Vas na Europski dan poslova koji ćemo organizirati u Republici Hrvatskoj ili Vas pozvati na Europski dan poslova u nekoj od država članica EU/EGP gdje ćete imati prilike prezentirati svoju ponudu i susresti se sa ostalim europskim tražiteljima zaposlenja.
 

► European Job Days


 

Kako zaposliti radnike iz EU u Hrvatskoj?

Ukoliko se odlučite na zapošljavanje radnika s područja Europske unije u Republici Hrvatskoj, možete dobiti radnike s novim znanjima, vještinama i iskustvima koji Vam mogu pomoći u ostvarenju Vaših poslovnih planova.
Vašem novom radniku biti će potrebne informacije o priznavanju inozemnih kvalifikacija, mogućnostima pomoći pri stjecanju jezičnih vještina, informacije o porezima i pravima iz socijalnog osiguranja kao i informacije namijenjene njegovoj obitelji. Više o takvim informacijama moguće je pronaći na slijedećim stranicama:
 

► Informacije o životu i radu u Hrvatskoj
► Priznavanje kvalifikacija
► Mirovinsko osiguranje
► Zdravstvena zaštita
► OIB za strane fizičke i pravne osobeCiljani programi mobilnosti

 
Kandidati za vaša radna mjesta iz drugih zemalja članica Europske unije pod određenim uvjetima mogu dobiti financijska sredstva za putovanje na razgovor za posao u vašem poslovnom subjektu, za  preseljenje, jezične tečajeve i priznavanje kvalifikacija. Poslodavci pod određenim uvjetima mogu zatražiti financijsku potporu kojom pokrivaju dio troškova osposobljavanja i pomažu novom zaposleniku, naučniku ili vježbeniku u snalaženju u novoj okolini.
 
Više informacija o ciljanim programima mobilnosti možete pronaći ovdje.

 

Informacije o pružanju usluga/izaslanju radnika u druge članice EU


U pravilu, za slobodu pružanja usluga nema ograničenja kao u pogledu slobode kretanja radnika, no pristupni ugovor RH-EU ostavio je mogućnost Austriji i Njemačkoj zadržati ograničenja (režim dozvola) za hrvatska trgovačka društva koja bi pružala usluge u određenim područjima. Kako je 1. srpnja 2015. godine Njemačka u potpunosti otvorila tržište rada hrvatskim građanima, ukinuta su i ograničenja u pogledu pružanja usluga koja su do tada vrijedila. Ograničenja je zadržala samo Austrija, u niže navedenim djelatnostima.

Popis uslužnih sektora koji se mogu obuhvatiti ovim odstupanjem (*NACE kod):

Djelatnosti hortikulturnih usluga *01.41
Rezanje, oblikovanje i završna obrada kamena *26.7
Proizvodnja metalnih konstrukcija i dijelova konstrukcija *28.11
Građevinarstvo, uključujući s njime povezane grane *45.1 to 4;
Zaštitarske djelatnosti *74.60
Industrijsko čišćenje *74.70
Njega u kući *85.14
 
Informacije o aktualnim ograničenjima u pogledu pružanja usluga u Švicarskoj dostupne su u dokumentu.
 

ZA SVA PITANJA, STOJIMO VAM NA RASPOLAGANJU! 

Kontaktirajte nas:eures_hr@hzz.hr

 
 
 The place for sharing European youth opportunitiesJedinstven pristup informacijama na unutarnjem tržištu EU - upoznajte se s Vašim pravima i mogućnostima!
Podnošenje prijava inspektoratu rada
Hrvatska u EU – vaše mogućnosti