Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Šibensko-kninska  >  U CISOK Šibenik održana tribina „Usklađivanje radne i obiteljske uloge“ u okviru projekta “Centar podrške za obitelji koje skrbe o uzdržavanim članovima”
Zadnja izmjena: 04.06.2014.

U CISOK Šibenik održana tribina „Usklađivanje radne i obiteljske uloge“ u okviru projekta “Centar podrške za obitelji koje skrbe o uzdržavanim članovima” 


Dana 28. svibnja 2014. godine u prostorijama Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Šibenik održana je Tribina na temu „Usklađivanje radne i obiteljske uloge“. Tribinu je organizirala Organizacija za građanske inicijative zajedno sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Šibenik, Udrugom “Žena” iz Drniša te Šibensko-kninskom županijom, a u okviru projekta “Centar podrške za obitelji koje skrbe o uzdržavanim članovima”.

Ovo je prva, od nekoliko tribina koje će se organizirati u Šibensko-kninskoj županiji sa ciljem da se raspravlja o problemima s kojim se susreću obitelji koje skrbe o starim i nemoćnim, samohrani roditelji, roditelji s više djece te roditelji bolesne djece. Zaključci rasprava, aktualni problemi te prijedlozi rješenja navedenih problema prezentirati će se  predstavnicima MSPM na Konferenciji koja će se u srpnju organizirati na ovu temu.

Gospođa Aleksandara Janjić, razvojna direktorica Organizacije građanske inicijative predstavila je projekt „Centar podrške za obitelji koje skrbe o uzdržavanim članovima“ kojemu je cilj razvoj socijalnih usluga u zajednici koje omogućuju usklađivanje radne i obiteljske uloge unutar obitelji koje skrbe o potrebiti članovima obitelji (stari, nemoćni, djeca, invalidi). Projektom se htjelo organizirati svakodnevnu podršku za obitelji koje skrbe o uzdržavanim članovima, poboljšati njihovu ekonomsku aktivnost i povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada. Osobe koje skrbe o potrebitom članu obitelji nailaze na probleme u usklađivanju te obaveze i vlastitog života. Skrb o članu obitelji određuje dinamiku njihovih dnevnih obaveza i često im ne ostavlja puno vremena za druge stvari niti im ostavlja mogućnost mijenjanja rasporeda aktivnosti. Skrbnik često nema vremena niti kapaciteta za preuzimanje neke druge velike obaveze kao što je radni odnos s punim radnim vremenom. 

Kako bi se za ove probleme senzibilizirali poslodavci, te kako bi ih se potaklo na razmišljanje o društveno odgovornom poslovanju u okviru projekta tiskan je i Priručnik za poslodavce – Društveno odgovorno poslovanje autora gospodina Nenada Vertovšeka koji je predstavila i sama autorica.

Gospođa Milena Perčin iz udruge „Žena“ osvrnula se na izazove i probleme s kojima se susreću osobe koje se skrbe o starim i nemoćnim, te o problemima s kojima se susreću oni kao udruga tijekom pružanja podrške svojim korisnicima. Naglasila je potrebu za razvijanjem socijalnih usluga koje će barem privremeno osloboditi osobe koje brinu o nekom zavisnom članu obitelji. Međutim, treba premostiti najveće probleme koji se javljaju u organiziranju istih u praksi, a to je nedostatak kontinuiteta u pružanju zbog manjka financijskih sredstava, pasivnost u pružanju usluga i zapostavljanje aktivnog starenja.

Sudionici su se osvrnuli i na novi pravni okvir koji sa sobom nužno donosi promjene te naglasili važnost udruživanja na lokalnoj razini kako bi u što većoj mjeri pomogli krajnjim korisnicima. Također, naglašena je potreba senzibiliziranja javnosti, prvenstveno poslodavaca za ovu problematiku.