Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Krapinsko-zagorska  >  Profesionalno usmjeravanje učenika srednje škole u Zlataru
Zadnja izmjena: 11.01.2017.

Profesionalno usmjeravanje učenika srednje škole u Zlataru

 
 
U prostorima Srednje škole Zlatar održana je 7.12.2016. tribina za učenike na temu „Novi poslovi na tržištu rada - nove kompetencije koje se traže“.
 
Procijeniti koja će zanimanja postati zanimanja budućnosti priličan je izazov, ali neki trendovi mogu se prepoznati, kao i kompetencije koje će biti potrebne zaposlenicima u budućnosti. Novi dosezi znanstvenih otkrića, stalne promjene u tehnologijama, socijalne i demografske promjene u društvima, klimatske promjene, dostupni resursi, novi materijali, novi poslovni procesi i sustavi, globalizacija, nove potrebe tržišta, reflektiraju se na mogućnosti i razvoj gospodarstva.
 
Obrazovni sustav danas priprema za gospodarstvo u promjeni, a profesori Srednje škole Zlatar prepoznali su potrebu da s mladima osvještavaju područje znanja o zanimanjima koja su tražena danas ili će biti tražena u budućnosti, kao jedan od važnih aspekata profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere.
 
 
Tribinu je vodila Melita Horvat Peh, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, a suradnju su potakli profesori srednje škole nakon što su s učenicima analizirali iskustva korištenja Internet portala profesionalnog usmjeravanja www.e-usmjeravanje.hr. Portal se koristi u smislu usluga samopomoći i nudi brojne informacije i savjete koji korisnicima mogu pomoći u razvoju karijere i donošenju profesionalnih odluka. Rano promišljanje o odabiru daljnjeg obrazovanja i tipu posla kojim se žele baviti mladima pomaže odrediti u kojim područjima mogu jačati svoje kompetencije tijekom školovanja i pripremati se za tržište rada.