Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Krapinsko-zagorska  >  Održan sastanak stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola na temu profesionalnog usmjeravanja učenika
Zadnja izmjena: 21.03.2017.

Održan sastanak stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola na temu profesionalnog usmjeravanja učenika


  
Sastanak stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola i savjetnika za profesionalno usmjeravanje na temu profesionalnog usmjeravanja mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji održan je 17. veljače 2017. u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina. Svrha proljetnih sastanaka je koordinacija aktivnosti profesionalnog usmjeravanja učenika završnih razreda u osnovnoj i u srednjoj školi kako bi se postigla što uspješnija suradnja svih dionika na zajedničkom zadatku profesionalnog informiranja i savjetovanja mladih.

Prisutne je pozdravila Mirjana Jurman, rukovoditeljica Odjel za tržište rada HZZ PU Krapina, a pozdravne riječi uputila je i Jasna Petek, zamjenica Župana Krapinsko-zagorske županije koja je istaknula kako su upravo stručni suradnici zajedno s razrednicima ključni faktori u procesu profesionalnog usmjeravanja onih učenika i njihovih roditelja koji su neodlučni u izboru budućeg zanimanja. Kao gosti sastanku su prisustvovale Jadranka Cesarec iz Ureda državne uprave KZŽ, Ana Mužar ispred OK KZŽ, Janja Kantolić i Lucija Šipek ispred HGK Županijske komore Krapina.
 
 
Strukturna nezaposlenosti, nedostatak stručnih zaposlenika u nekim djelatnostima i mogućnosti zapošljavanja u deficitarnim zanimanjima, kao obilježja lokalnog tržišta rada, dala su poseban naglasak ovogodišnjim aktivnostima. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Krapina pripremljeno je statističko-analitičko izvješće za potrebe profesionalnog usmjeravanja učenika koje donosi relevantne informacije s tržišta rada Krapinsko-zagorske županije, a dostupno je i na WEB stranici HZZa (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10653). Ovaj priručnik između ostalog donosi relevantne informacije o trajanju nezaposlenosti, potražnji za radnicima ili stopi zapošljavanja u pojedinim zanimanjima, kako bi i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama mogli što kvalitetnije informirati učenike u ovom aspektu.
 
U procesu profesionalnog usmjeravanja, informacije o mogućnostima zapošljavanja predstavljaju samo jedan od čimbenika koji utječu na izbor, ali ne nevažan. Ponekad, upravo tom elementu mladi sami ne pridaju dovoljno važnosti pa se težište prenosi na želje i interese ili postignuća u prethodnom obrazovanju ili nešto treće. Ono što učenici često sami ne prepoznaju kao važan element, upravo je mogućnost zapošljavanja pa će zbog toga samo manji broj učenika te informacije prikupljati samostalno. S obzirom na pomak prema samoinformiranju u području profesionalnog informiranja i usmjeravanja koji je prisutan posljednjih godina, ovdje je uloga savjetnika tim bitnija da korisniku-učeniku omogući pristup relevantnim informacijama i uključi ovaj bitan element u proces donošenja odluke.
 
 
Prezentaciju na temu „Tržište rada u Krapinsko-zagorskoj županiji i rad s ciljanim skupinama“ održala je rukovoditeljica Odjela za tržište rada HZZ PU Krapina Mirjana Jurman, a Jasna Petek, zamjenica Župana Krapinsko-zagorske županije je u sklopu svog izlaganja „Profesionalno informiranje učenika: zajednički projekt Prezentacija zanimanja u osnovnim školama“ najavila završetak kratkih filmova koji će djeci približiti deficitarna zanimanja u metalurgiji i građevinarstvu. Istaknula je kako je važno da ne ostanu neupisani programi za zanimanja u kojima djeca mogu vrlo brzo naći posao na području naže županije i zato će jedan od glavnih fokusa biti usmjeravanje na deficitarna zanimanja one djece koje imaju i mogućnosti i talenta za ta područja.
Melita Horvat-Peh, rukovoditeljica odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, prezentirala je rezultate ankete o istraživanju profesionalnih namjera učenika i oblike profesionalnog informiranja i savjetovanje maturanata i učenika osnovne škole koje provode savjetnice Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje HZZ PU Krapina. O profesionalnom usmjeravanju učenika sa zdravstvenim i drugim teškoćama u šk. godini 2016./2017. govorila je Nadica Jokić, viša stručna savjetnica za profesionalno usmjeravanje. Sastanak je bio i prilika da se sažmu iskustva u korištenju portala e-usmjeravanje, gdje su stručni suradnici izrazili zadovoljstvo portalom zbog lake dostupnosti i korisnih informacija na jednom mjestu te objasnili na koji način i u kojem opsegu koriste portal u radu s učenicima i roditeljima. Također istaknuta je i potreba za individualnim ili grupnim profesionalnim informiranjem i savjetovanjem učenika koje se provodi u neposrednom kontaktu s korisnicima. Cilj profesionalnog savjetovanja učenika je pomoći korisniku u odabiru optimalnog smjera daljnjeg profesionalnog razvoja, odnosno odabiru obrazovnog programa/zapošljavanja, uvažavajući mogućnosti, želje i potrebe korisnika, te potrebe i mogućnosti tržišta rada.
 
Na sastanku je dogovorena suradnja u organizaciji zajedničkog projekta prezentacije zanimanja učenicima i roditeljima u osnovnim školama na području Krapinsko-zagorske županije koji će se ove godine organizirati ranije, tijekom ožujka 2017. godine te je najavljeno održavanje Dana profesionalnog usmjeravanja i Sajma poslova u travnju 2017. u Krapini.