Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Krapinsko-zagorska  >  U veljači organizirane tribine i informiranja nezaposlenih o mogućnostima obrazovanja za tražena zanimanja
Zadnja izmjena: 21.03.2017.

U veljači organizirane tribine i informiranja nezaposlenih o mogućnostima obrazovanja za tražena zanimanja

 
 
Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina već niz godina organizira i financira prekvalifikacije, usavršavanja ili osposobljavanja nezaposlenih za zanimanja tražena na tržištu rada kroz neke od mjera sufinanciranja zapošljavanja. Iako je sveprisutna informacija o važnosti cjeloživotnog učenja, ipak se samo dio ljudi odlučuje na dodatno obrazovanje kako bi ojačali svoje kompetencije primjenjive u profesionalnoj sferi svog djelovanja. Prema podacima HZZ-a oko 9-10% nezaposlenih je pokazivalo interes za uključivanjem u obrazovanje za novo zanimanje, ali u posljednje dvije godine taj se udio smanjio.

Stoga je u veljači 2017. organizirano dvanaest tribina na temu obrazovanja za tražena zanimanja ne bi li se pružila mogućnost što većem broju nezaposlenih osoba da ocijene prednosti obrazovanja odraslih ili odvagnu moguće zapreke na temelju iscrpnih informacija i primjera dobre prakse u provedbe obrazovanja. Radi se o obrazovanjima za koja HZZ snosi troškove obrazovnog programa, povrat putnih troškova i isplatu novčane pomoći korisnicima za vrijeme obrazovanja, a nakon kraćeg vremena obrazovanja, koje uključuje teorijsku nastavu, vježbe i/ili praktičnu nastavu, polaznici stječu nove vještine u traženim zanimanjima te svjedodžbu ili uvjerenje o osposobljenosti ili usavršavanju. Informiranju se odazvalo četiristotinjak sudionika, a čak 78% je iskazalo interes za nekom od prezentiranih edukacija. Najveći interes sudionika bio je za upis u programe CNC operatera/ke, poslužitelja/ice CNC stroja, voditelja/ice izrade i provedbe EU projekata, njegovatelja/ice te osposobljavanje za barmena/ice i koktel majstora. Također, više nego protekle godine nezaposleni su se odlučili za program osposobljavanja za tesara, montera suhe gradnje i vozača CE i D kategorije.
 
 
Tribine je vodila Melita Horvat-Peh, rukovoditeljica odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje, a naglašeno je kako imperativ cjeloživotnog obrazovanja otvara i potrebu cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, usluge dostupne u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Krapina. Dodatnu individualnu pomoć svojim korisnicima, kako bi identificirali vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, procijenili potrebe tržišta rada i donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju te upravljali profesionalnom karijerom, pružit će savjetnici za profesionalno usmjeravanje i savjetnici za zapošljavanje u Područnom uredu Krapina.