Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  Sastanak ministra socijalne politike Ukrajine i predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Zadnja izmjena: 27.11.2018.

Sastanak ministra socijalne politike Ukrajine i predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje


 
Na poziv ministra rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marka Pavića u službenom, dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj boravio je ukrajinski ministar socijalne politike Andriy Reva. Posjet Hrvatskoj ministar Reva započeo je bilateralnim susretom s ministrom Pavićem i suradnicima. Razgovaralo se o trendovima na tržištu rada, mjerama aktivne politike zapošljavanja, ugovoru o socijalnoj sigurnosti, a dvojica ministara razmijenili su iskustva i u provedbi mirovinske reforme.

Ministar Pavić istaknuo je da su njegovim posjetom Ukrajini u ožujku pokrenuti procesi dodatne suradnje na području tržišta rada i mirovinskoga sustava kako bi se postigli dogovori po pitanju radnih i socijalnih prava radnika dviju zemalja kako u Ukrajini tako i u Hrvatskoj. Uz to, u travnju je u okviru Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za zapošljavanje Ukrajine.
 
Govoreći o Memorandumu o suradnji između Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske i Ministarstva socijalne politike Ukrajine na području rada i socijalne politike, ministar je naglasio kako je dogovoreno da će se sporazumi usuglasiti na tehničkoj razini te da će njima biti obuhvaćena pitanja tržišta rada, izaslanih radnika, mirovinskih i socijalnih prava radnika.

Ministar je pojasnio kako ukrajinski radnici već sada mogu raditi u Hrvatskoj putem radnih dozvola za strane državljane, da ih je trenutačno u Hrvatskoj oko 1000 i stoga je cilj ovih sporazuma poboljšati suradnju.

Ministru Revi prezentirane su aktivnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koje se provode u okviru Europskog socijalnog fonda kao i rezultati projekata u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Uz to predstavljene su i aktivnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
 

U sklopu posjete Hrvatskoj, u utorak, 13. studenog 2018. godine ministar Reva posjetio je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb kako bi se upoznao s politikom poticanja zapošljavanja u Republici Hrvatskoj. Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, zamjenica ravnatelja Marina Nekić te pomoćnici ravnatelja Marko Sever i Ruža Hrga te pomoćnica ministra Marija Knežević-Kajari. Razgovaralo se o problematici tržišta rada, nedostatku kvalificirane radne snage i mjerama za aktivaciju nezaposlenih osoba.
 
Ministar Reva istaknuo je kako su odnosi zavoda za zapošljavanje Hrvatske i Ukrajine vrlo dobri te da su oni znak kako treba graditi međusobne kontakte. Ponovio je kako je za Ukrajinu vrlo važno iskustvo drugih država u provedbi reformi, te je napomenuo da je novi ukrajinski zakon o zapošljavanju u proceduri.
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, sa suradnicima je prezentirao je rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, istaknuvši njegovu aktivnu ulogu u posredovanju i poticanju zapošljavanja kroz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja i specijaliziranih programa za koje je Vlada ove godine izdvojila 2,5 milijardi kuna.
 
 
Posjet ukrajinske delegacije uzvratni je posjet ukrajinskog ministra Reve nakon posjeta ministra rada i mirovinskoga sustava Pavića Ukrajini u ožujku ove godine kada je svečano potpisan Memorandum o suradnji između Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske i Ministarstva socijalne politike Ukrajine na području rada i socijalne politike. Ukrajinski ministar socijalne politike Andriy Reva službeni je posjet Republici Hrvatskoj završio sastankom s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao o izvrsnim političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te usuglašavanju sporazuma koji će regulirati pitanje mobilnosti radne snage.