Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti  >  3. prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Zadnja izmjena: 03.12.2018.

3. prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom

 
 
Obilježavanje međunarodnog dana osoba s invaliditetom usvojeno je Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine i od tada se ovaj značajni datum obilježava u cijelom svijetu. Obilježavanje ima za cilj promoviranje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim područjima društva i razvoja kao i podizanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima socijalnog, gospodarstvenog, političkog i kulturnog života. Gradeći na desetljećima UN-ovog rada u području invaliditeta, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, usvojena 2006. godine, daljnje je unaprijedila prava i dobrobit osoba s invaliditetom kroz provedbu  Programa održivog razvoja do 2030. godine. Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je: „Osnaživanje osoba s invaliditetom osiguravanjem uključenosti i ravnopravnosti“.

Povijest obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom započinje 8. kolovoza 1956. godine kada je u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo požar u kojem su stradala 262 rudara. Ova rudarska nesreća se pamti kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Obilježavanje doprinosi postizanju jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu kao i boljem razumijevanju problematike invaliditeta na svim razinama društva.  

Program održivog razvoja do 2030. promovira načelo „Ne izostaviti nikoga“. Radi se o  ambicioznom planu djelovanja međunarodne zajednice prema mirnom i prosperitetnom svijetu, gdje se dostojanstvo pojedine osobe i jednakost svih primjenjuju kao temeljni princip kroz tri stupa djelovanja Ujedinjenih naroda - razvoj, ljudska prava i mir i sigurnost. U tom je smislu ključno osigurati potpuno i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim sferama društva.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, UNDESA će predstaviti izvješće „Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja za i sa osobama s invaliditetom“.

Važne teme ovogodišnjeg obilježavanja su i „Pristupačni gradovi za sve; pametno i uključivo urbano planiranje“ i „Uloga informacijsko – komunikacijskih tehnologija  u osnaživanju osoba s invaliditetom“.
 

Zapošljavanje osoba s invaliditetom
Promoviranjem politika jednakih mogućnosti i uključivanjem osoba s invaliditetom na tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz partnersku suradnju doprinosi razvoju novih modela profesionalne rehabilitacije. Također i primjenom poticajnih mjera za zapošljavanje i obrazovanje nezaposlenih osoba s invaliditetom uz podizanje svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom
U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2018. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno je ukupno 2.866 osoba s invaliditetom (1.665 muškaraca i  1.201 žena) što čini 1,9% ukupne populacije zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda. U mjere aktivne politike zapošljavanja do 30. rujna 2018. godine uključeno je ukupno 1.389 osoba s invaliditetom od čega je novouključenih 690.