Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Zagrebačka i Grad Zagreb  >  ODRŽANA TRIBINA „ZAPOŠLJAVANJE ROMA UZ PODRŠKU ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE“
Zadnja izmjena: 03.01.2019.

ODRŽANA TRIBINA „ZAPOŠLJAVANJE ROMA UZ PODRŠKU ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE“

 

I ove godine u prosincu na inicijativu Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba u Regionalnom uredu Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (Zavod) održana je tribina „Zapošljavanje Roma uz podršku  Zavoda“.

 Na tribini su sudjelovali predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine i savjetnici za zapošljavanje Regionalnog ureda Zagreb.

 Nakon uvodnog međusobnog predstavljanja, član Vijeća romske nacionalne manjine, pjesnik  gosp. Zuhdija  Ahmetović  tribinu je otvorio prigodnim recitalom svoje pjesme.

 Marija Halić, v.d. predstojnica kroz prezentaciju je prisutne upoznala s ulogom i uslugama koje Zavod pruža nezaposlenim osobama u pripremi za zapošljavanje s posebnim akcentom na dodatne aktivnosti za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine u cilju njihovog uključivanja na tržište rada.

U evidenciji nezaposlenih osoba na razini grada Zagreba u prosjeku je mjesečno evidentirano oko petstotinjak osoba romske nacionalne manjine, a u prvih deset mjeseci ove godine uz angažman savjetnika za zapošljavanje iz evidencije nezaposlenih zaposlilo se 80, a  dvije su osobe uz potporu za samozapošljavanje pokrenule vlastiti posao.

Tijekom ove godine bilo je održano niz aktivnosti  za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine u cilju pripreme za aktivno i uspješno traženje posla, motivacijski seminari za programe osposobljavanja za deficitarna zanimanja, radionice za samozapošljavanje te info seminari o mogućnostima uključivanja u besplatno obrazovanje u cilju stjecanja osnovnoškolskog obrazovanja i prvog zanimanja.

Bilo je riječi o obavezama i pravima koje proizlaze iz statusa nezaposlenosti, na što su predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine imali prijedlog da se u radu s romskom populacijom primjenjuje princip veće tolerancije, uzimajući u obzir njihove uvjete života. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Neđatin Kamberovski predstavio je probleme s kojima se njima obraćaju nezaposlene osobe romske nacionalne manjine vezane na zapošljavanje i suradnju sa Zavodom.

Dogovoreno je kako će se tijekom naredne godine intenzivnije provoditi aktivnosti u cilju uključivanja Roma/Romkinja u završavanje osnovne i srednje škole  kako bi se stekle kompetencije potrebne za realizaciju zapošljavanja te organizirati susreti s poslodavcima.