Vijesti iz županija


Izaberite vijesti iz županija

Dubrovačko-neretvanska

Istarska

Karlovačka

Koprivničko-križevačka

Krapinsko-zagorska

Ličko-senjska

Međimurska

Osječko-baranjska

Požeško-slavonska

Primorsko-goranska

Sisačko-moslavačka

Splitsko-dalmatinska

Šibensko-kninska

Varaždinska

Virovitičko-podravska

Vukovarsko-srijemska

Zadarska

Zagrebačka i Grad Zagreb

Bjelovarsko-bilogorska

Brodsko-posavska


Kontakti


Info telefon : 01 6444 000
Telefon : +385 1 6126 000
Fax : + 385 1 6126 038 
e-mail : hzz@hzz.hr


Linkovi na kontakte Regionalnih i Područnih ureda:
Kontakti Regionalnih/Područnih ureda

Početna  >  Novosti  >  Vijesti iz županija  >  Dubrovačko-neretvanska  >  Održana 23. sjednica Savjetodavnog vijeća u HZZ - Područnom uredu Dubrovnik
Zadnja izmjena: 03.01.2019.

Održana 23. sjednica Savjetodavnog vijeća u HZZ - Područnom uredu Dubrovnik

  
 
U prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Dubrovnik, 21. prosinca 2018.g. održana je 23. sjednica Savjetodavnog vijeća. Na sjednici su uz predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bili nazočni: predsjednik Savjetodavnog vijeća Ivica Šurković, te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Nikola Bogoje i Josip Mikulić. Sjednica se odvijala sa slijedećim točkama dnevnog reda:
 
  1. Usvajanje zapisnika sa 22. sjednice Savjetodavnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - PU Dubrovnik
  2. Stanje na tržištu rada Dubrovačko-neretvanske županije u razdoblju od I.-XI. 2018. godine
  3. Sezonsko zapošljavanje u tekućoj godini
  4. Realizacija Nacionalnog plana poticanja zapošljavanja u 2018. godini
  5. Projektne aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - PU Dubrovnik
  6. Ostalo.
 
Informacije o stanju na tržištu rada Dubrovačko-neretvanske županije dao je predstojnik HZZ – Područnog ureda Dubrovnik dr.sc. Dasen Jasprica. Vidjelo se na prezentaciji da je u prvih jedanaest mjeseci 2018.g. nezaposlenost na području Dubrovačko-neretvanske županije prosječno pala za 16% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Pad nezaposlenosti su zabilježile sve ispostave HZZ – PU Dubrovnik. Ukupna zaposlenost je od siječnja do kraja studenog 2018.g. porasla za 4% u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupno se na sezonskim poslovima iz evidencije HZZ-a zaposlilo oko 3000 nezaposlenih osoba, a iz drugih županija ih je došlo raditi više od 1300 osoba i to najviše iz Osječko-baranjske. Kako je dosta smanjena nezaposlenost zadnjih godina paralelno s tim sve je manji broj korisnika novčane naknade i ljudi bez radnog iskustva na evidenciji. U Mjerama aktivne politike zapošljavanja je do sad u 2018.g. uključeno 819 osoba, a najveći je broj osoba aktivirano u mjeru Javni rad. Bilo je tu prikazano još puno zanimljivih pokazatelja, a izdvajamo da općina Župa dubrovačka ima najmanju stopu nezaposlenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 
Informacije o projektnim aktivnostima na tržištu rada Dubrovačko-neretvanske županije iznijela je rukovoditeljica odjela za provođenje projekata u HZZ – Područnom uredu Dubrovnik Katarina Krile. Govorila je o projektu OPERA II, projektu Zaželi za žene i o nedavno održanoj sjednici Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala DNŽ.
 
Na kraju sjednice bilo je rasprave na temu kako bi poslodavci trebali više zapošljavati osobe s invaliditetom, te o deficitarnim zanimanjima kojih je porastom gospodarske aktivnosti iz godine u godinu sve više. HZZ će uskoro poslati svim obrazovnim institucijama najnoviji popis deficitarnih zanimanja i dati preporuku da one pokušaju povećati broj učenika ili otvoriti neki novi obrazovni smjer koji je deficitaran na tržištu rada da bi nesrazmjer ubuduće bio što manji.