U turizmu

Kako je turizam jedna od važnijih grana hrvatske privrede, Hrvatski zavod za zapošljavanje poseban naglasak stavlja na promociju zapošljavanja na sezonskim poslovima u turizmu.

Najveći broj nezaposlenih kvalificiranih radnika svoje mjesto tijekom sezone nalazi na području ugostiteljstva i turizma. Kako iz hrvatskih škola svake godine izlaze novi naraštaji kvalificirani za ugostiteljsku struku, a i tržište rada na području turizma postaje zahtjevnije, Zavod već dugi niz godina sudjeluje u organizaciji sezonskog zapošljavanja te pripremi sezonskih radnika u skladu sa zahtjevima poslodavaca.

Praksa Zavoda je da početkom godine organizira informacijske sastanke s poslodavcima, kako bi se što uspješnije obavila priprema i selekcija potrebnih radnika. Područni uredi Zavoda za zapošljavanje već godinama njeguju suradnju s poslodavcima u području turizma i ugostiteljstva.

Odabir kandidata za rad na sezonskim poslovima počinje krajem godine (studeni, prosinac) za zanimanje turističkog animatora. Za ostala zanimanja odabir kandidata vrši se početkom godine (siječanj-travanj).